Comunicat de presa

Începând de săptămâna aceasta, sute de copii de la trei unităţi de învăţământ din municipiul Bacău, dar şi de la şcolile din Buhuşi, Racova, Hemeiuşi, Săuceşti şi Gârleni vor fi implicaţi într-un proiect de ecologizare a văii Bistriţei iniţiat de Asociaţia „Oblio”. Proiectul, intitulat sugestiv „Valea Bistriţei – curată şi protejată, va avea o durată de opt luni şi are ca scop educarea ecologică şi protejarea mediului înconjurător. El se adresează nu doar elevilor, ci şi cadrelor didactice şi comunităţii în general. Asociaţia „Oblio” îşi propune în mod special să aducă în atenţia comunităţii o problema legată de depozitarea necontrolată a deşeurilor pe malul apei. În acest sens, pentru conştientizarea locuitorilor din aproprierea râului Bistriţa se vor organiza activităţi de informare, sensibilizare şi educare ecologică a copiilor, tinerilor şi părinţilor acestora. Nu în ultimul rând, se va ecologiza valea Bistriţei prin activităţi multiple de igienizare şi colectare selectivă a deşeurilor.
Proiectul se va derula în două etape distincte. La început se va desfăşura etapa de instruire teoretică şi practică a elevilor, etapă care se va finaliza cu o activitate de ecologizare a unei zone aflată în apropierea albiei Bistriţei. Cea de a doua etapă a proiectului constă în aplicarea practică a cunoştinţelor în cadrul unei tabere ecologice ce se va desfăşura la Slănic Moldova.
În cadrul primei etape, echipa de proiect din care fac parte profesori de biologie şi geografie, specialişti de la Agenţia de Protecţia Mediului şi Direcţia Apelor, precum si oficialităţi locale, va organiza în fiecare şcoală parteneră o dezbatere cu tema „Reciclarea şi colectarea selectivă a deşeurilor”. Participantii vor primi informatii despre pericolul pe care-l reprezintă depozitarea neontrolată a deşeurilor atat pentru sanatate cat si pentru mediul inconjurator, dar şi cât de benefică şi simplă este acţiunea de colectarea selectivă a gunoaielor şi reciclarea acestora.
Alte subiecte de discuţie vor fi legate de modalităţile de protejare a resurselor naturale, identificarea surselor de poluare din comunităţile de la malurile Bistriţei, dezastrele provocate de viituri. Toate aceste dezbateri vor fi completate prin difuzarea unor filme documentare, având ca temă necesitatea protejării ecosistemului. Totodată, vor fi vizionate şi imagini surprinse pe albia Bistriţei de către copiii de la şcolile participante la proiect.
Tot în cadrul proiectului „Valea Bistriţei – curată şi protejată” se vor organiza patrule eco, ce vor avea ca obiectiv organizarea continuă de activităţi de igienizare şi ecologizare a râului Bistriţa. De asemenea se va organiza un concurs cu tema „Zona mea e mai curată”, fiecare participant fiind stimulat cu diplome şi premii din partea sponsorilor.
În cea de a doua etapă a proiectului - organizarea unei tabere de ecologie şi creaţie - 15 elevi vor cunoaşte, timp de o săptămână, toate amănuntele despre staţiunea Slănic Moldova. Se vor organiza activităţi de igienizare a râului Slănic, jocuri şi concursuri pe teme ecologice, se vor viziona filme educative, se va ţine un jurnal de tabără pe care il vor completa ulterior voluntarii ecologisti participanti la viitoarele proiecte eco.

Parerea ta conteaza
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com